Oppimalla politiikkaan

Blogi

Ajatuksia poliittisesta päätöksenteosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.


71 suurta kiitosta

Eduskuntavaalit ovat nyt ohi.

Tämän kilpailun tuoma stressi ja henkinen paine on viimein ohi ja pystyn pitkästä aikaa keskittymään todella itseeni, opiskeluihini ja omiin kiinnostuksen kohteisiini. On ollut helppo havaita, kuinka paljon vaalien tuoma ahdistus iski minuun ja kuinka monia väsyneitä aamuja nämä vaalit ovat teettäneet.

Vaikka kampanjani oli pieni ja pääasiassa sosiaaliseen mediaan painottunut, ei se poistanut sen tuomaa henkistä painoa. Kun painoa kerääntyy useista eri asioista, useista eri paikoista ja tavoitteista, jo pienikin lisä siihen voi tuntua ylitsepääsemättömältä.

Tämän tunteen takia vastasin kielteisesti europarlamenttivaalien ehdokkuuteen, mikä ajatustasolla tuntuisi itselle enemmän, kuin hienolta. Europarlamenttivaalit tulevat olemaan vielä Suomen eduskuntavaaleja jännittävämmät ja osittain jopa tärkeämmät. En silti pysty itse ottamaan sen tuomaa vastuuta vielä vastaan.

Kun minä lähdin mukaan eduskuntavaaleihin, en lähtenyt hakemaan paikkaani Arkadianmäeltä. Lähdin hakemaan kokemusta ja tukemaan puoluettani, johon uskon ja luotan täysin sydämin. Mikään muu poliittinen puolue ei ole pystynyt tarjoamaan niin hyvin omia ajatuksiani tukevia linjauksia ja omia arvojani tukevaa linjaa, kuin Liberaalipuolue.

Kuulin ennen vaaleja ja niiden jälkeenkin useita kommentteja, kuinka seuraavissa vaaleissa minun pitäisi pyrkiä eduskuntapuolueen listalle, mistä voisin todella päästä läpi. Mutta haluanko minä kerätä ääniä listalle, josta joku mahdollisesti täysin omia ajatuksiani vastustava voi nousta minun äänilläni eduskuntaan? En usko, että on itseni tai äänestäjäni osalta reilua, että heidän ääni tuo eduskuntaan aivan erilaisen henkilön ajamaan aivan erilaisia ajatuksia.

Minä uskon tähän puolueeseen ja ihmisiin sen takana. Eduskuntavaalit kuitenkin osoittivat, että työtä on vielä tehtävänä. Sitä on tehtävänä vielä enemmän, mitä odotimme. Mutta se tehtävä saadaan tehtyä ja tulevaisuudessa voin katsoa taaksepäin ja nähdä, kuinka omat toimeni ovat auttaneet näin hienon asian liikkeelle pääsyä. Meillä on mahdollisuus muutoksiin. Ja muutos, on mahdollinen.

Tahdon kiittää teitä kaikkia ihmisiä ympäri Uuttamaata, ketkä äänestitte minua. Äänestystulos osoitti, että täältä löytyy ihmisiä, ketkä uskovat minuun ja ajamiini asioihin niin paljon, että ovat valmiita antamaan demokratian tarjoaman vallan minun käyttööni. Vaikkei sitä valtaa tulla nyt käyttämään eduskunnassa, antaa se silti pohjaa ja uskoa siihen, että sitä tarvitaan ja että sitä tullaan myöhemmin toteuttamaan.

Annetaan näiden vaalien olla osoitus siitä, että meillä on tahto muutoksiin. Jokainen ääni osoittaa, kenen tulisi johtaa päätöksentekoa parempaan suuntaan. Ei unohdeta niitä ääniä vaan toimitaan sen puolesta, että nämä äänet eivät huku.

Joni Ojala