Oppimalla politiikkaan

Blogi

Ajatuksia poliittisesta päätöksenteosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.


Uusimaa tulee yllättämään

Vaalit ovat jo ovella. Enää kaksi viikkoa, niin saamme nauttia vaalipäivän tuomista yllätyksistä. Nämä vaalit tulevat olemaan siitä erityisen yllättävät, että Suomen poliittinen kenttä on ollut läpi nykyisen eduskuntakauden täynnä mitä erikoisimpia käänteitä.

Hallitus aloitti tarmokkaan uudistamisen kauden alussa ja asioita vietiin maaliin todella nopeasti. Muutamaan otteeseen hieman liiankin nopeasti. Perussuomalaisten repeäminen kahtia ja heidän korvaaminen hallituksessa upouudella Sinisellä Tulevaisuudella aloitti virallisesti Suomen poliittisen teatterin mielenkiintoisimmat hetket. Se, onko Sininen Tulevaisuus enää seuraavalla kaudella edes eduskunnassa, jää nähtäväksi. Tätä seurasi Hjallis Harkimon ero kokoomuksesta ja uuden Liike Nytin perustaminen. Liike sanoi uudistavansa kotimaisen päätöksenteon tälle vuosisadalle. Tämä jää nähtäväksi. Kaiken tämän aikaa Paavo Väyrynen on vienyt eteenpäin omia seikkailuja, joihin sisältyy vaikka kuinka monia puolueita ja ryhmiä ja ihmisiä. Onko Paavo enää seuraavan kauden jälkeen politiikalle relevantti, jää nähtäväksi. Helsingissä neljä eduskunnan ulkopuolista puoluetta yllätti eduskuntapuolueet ja muodostivat yhdessä suuren vaaliliiton. Tällä hetkellä tämän vaaliliiton pitäisi kyetä nappaamaan yksi kansanedustajapaikka Helsingistä. Kelle se paikka tulee, jää nähtäväksi. Uudellamaalla Kokoomus on menettänyt kovimmat ääniharavansa ja jää nähtäväksi, kelle tämä suuri joukko äänestäjiä äänensä antaa.

Liike Nyt, Paavo Väyrynen, Sininen Tulevaisuus ja Liberaalipuolue näkevät Uudenmaan parhaana mahdollisena vaalipiirinä tulevaisuutensa kannalta. Sen lisäksi, että puolueiden kovimmat nimet löytyvät täältä, Uusimaa pitää sisällään myös kaikista pienimmän kynnyksen kansanedustajapaikalle. Uudellamaalla 2,7% riitti edellisissä eduskuntavaaleissa kansanedustajapaikkaan. Helsingissä tämä luku on 4,5% ja muualla Suomessa vielä suurempi.

Liike Nyt pystyisi tällä yhdellä paikalla varmistaa, että entinen Kokoomuksen ääniharava Hjallis Harkimo pysyisi eduskunnassa. Paavo Väyrynen voisi puolueellaan numero 38 varmistamaan jälleen kerran oman jatkonsa eduskunnassa. Nämä molemmat tahot ovat varmasti tyytyväisiä jo yhteen paikkaan. Vaikka toiveet ovat varmasti aivan muuta, luvut näyttävät olevan enemmän näiden mahdollisuuksien puolella.

Sininen Tulevaisuus varmasti toivoo useita kansanedustapaikkoja, mutta näiden tähtiehdokkaat tuskin pystyvät saamaan yhtä paikkaa enempää. Kaksi on mielestäni aivan maksimi, mihin puolue pystyy pääsemään, mikäli jo tunnetuimmat ehdokkaansa pystyvät onnistumaan vaalityössään erinomaisesti.

Eduskunnan ulkopuolisista puolueista kaikkien muiden panostaessa eniten Helsinkiin, sen tarjotessa näiden suurimpien tähtinimien kotipiirin, Liberaalit ovat tyytyväisiä Uudellamaalla. Liberaalien entinen puheenjohtaja Juhani Kähärä, nykyinen puheenjohtaja Tea Törmänen ja esimerkiksi Laura Huhtasaaren gradukohusta lehtien sivuille noussut puoluesihteeri Tuomas Tiainen ovat kaikki Uudellamaalla ehdolla. Vaaliliitto löytyy pitkäaikaisen kumppanin, Piraattipuolueen kanssa, mikä auttaa molempia tavoittelemaan unelmiaan. Piraatit onnistuivat saamaan Uudellamaalla edellisissä eduskuntavaaleissa 1,1% ääniä. Mikäli Liberaalit pystyvät päästä tästä vähän korkeampaan tulokseen, mikä näyttää tällä hetkellä hyvinkin mahdolliselta, tarkoittaisi se yhtä paikkaa tällekin liitolle.

Helsinki tulee varmasti saamaan paikan uuden puolueen kansanedustajalle ja Uusimaa todennäköisesti myös. Ketkä näistä liitoista nousevat, jää nähtäväksi.

uudenmaanehdokkaat.jpg
Joni Ojala