Oppimalla politiikkaan

Blogi

Ajatuksia poliittisesta päätöksenteosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.


Sanoja siviilipalveluksesta #2 - Lapinjärven koulutusjakso

On 20. kesäkuuta. Palvelukseni on pian ohi ja minun oli viimein saatava tämä kirjoitus julkaistua. Se on jatkoa ensimmäiselle kirjoitukselleni, koskien siviilipalvelustani. Voit lukea sen täältä.

Alun perin tämän blogipostauksen piti tulla ulos jo koulutusjakson aikana Lapinjärveltä, mutta erinäisistä syistä se jäi unholaan ja keskeneräiseksi. Koulutusjaksolla uskoin aluksi, että aikaa riittäisi vaikka mihin. Luentoja ja oppitunteja ei ollut kuin neljään saakka, jonka jälkeen luvassa oli vapaata. Vapaa ei kuitenkaan tuntunut riittävän, sillä uudet ystävät veivät yllättäen kaiken tästä ajasta.

Tapasin Lapinjärvellä suuren määrän todella mukavia ja mielenkiintoisia henkilöitä. Tunsin ennestään koko palveluserästä kaksi ihmistä, joista toisen kanssa olin soittanut samassa bändissä lukioaikana ja toisen isosena olin ollut rippileirillä vuonna 2013. Muuten kaikki olivat täysin tuntemattomia ihmisiä, jotka saapuivat täysin eri puolilta Suomea.

Erikoisinta siviilipalvelusta suorittavissa ihmisissä oli, ettei porukasta löytänyt mitään yhdistävää tekijää, paitsi se, että he olivat syystä tai toisesta valinneet siviilipalveluksen asepalveluksen sijaan. Syytkin tosin vaihtelivat, eikä stereotyyppistä sivarikäsitystä pystynyt oikein luomaan. 


Millaista Lapinjärvellä sitten oli? Vastaus on hyvin yksinkertainen, Lapinjärvellä oli todella mukavaa. Luennot ja oppitunnit olivat mielenkiintoisia ja tunsin oppivani paljon erilaista.

Kulkeminen

Kulkeminen sujui helposti, sillä jo palveluspaikan omaavien ei tarvinnut saapua vielä maanantaiksi paikalle, vaan paikalla piti olla vasta tiistaina. Busseja kulki edellisenä iltana hyvin, eikä noin puolentoista tunnin bussimatka ollut vaikea kestää. Ensimmäisenä päivänä keskukselle lähti myös Helsingistä sivarikeskuksen erityisesti koulutusjaksoa varten varattu bussi. Jokaisen koulutusviikon lopulla keskukselta lähti myös pois Helsinkiin bussikyyti, jotta kulkeminen sujui helposti.

Ryhmät

Palveluksen alussa saapumiserän henkilöt hakeutuvat johonkin neljästä eri koulutusvaihtoehdosta. Nämä ovat KAVA (=kansalaisvaikuttaminen), PP (=palo, pelastus ja väestönsuojelu), YKS (=ympäristö ja yhteiskunta) ja VÄKE (=väkivallan ehkäisy).

Valitsin itse KAVAn ja olin tämän sisältöön enemmän, kuin tyytyväinen. KAVAssa ryhmämme kävi läpi yhteiskunnallista vaikuttamista monin eri tasoin. Mielenkiintoisimpia olivat luennot sodan säännöistä ja konfliktien anatomiasta. Näiden lisäksi kotimaisen puoluekentän läpikäynti sisälsi hyvää keskustelua politiikasta ja ideologioista. Pääsin itse myös ryhmän eteen pariksi kymmeneksi minuutiksi kertomaan pienpuolueista ja erityisesti Liberaalipuolueesta.

Valmistautuminen

Ennen Lapinjärvelle lähtemistä, olin itse kovan stressin alla miten koulutusjaksoon tulisi valmistautua. En tuntenut kunnolla yhtään siviilipalveluksen käynyttä, keltä olisin voinut kysyä tarkemmin asioista. Netistä löytyy todella huonosti tietoa palveluksesta, jos sivarikeskuksen omia verkkosivuja ei lasketa.

Ensimmäinen viikko kuitenkin opetti minulle hyvin, että mukaan otettavaa tavaraa ei turhaksi tarvitse. Passikuva ja tarvittavat paperit (kerrottu kirjeessä, jonka sivarikeskus lähettää) ovat tärkeitä, mutta niiden unohtaminen ensimmäisellä viikolla ei oikeasti haittaa. Vaatteita kannattaa varata viikoksi, sillä keskuksessa tulee harvemmin hetkiä milloin pystyisit pesemään pyykkiä. Mikäli et yövy viikonloppua keskuksella, niin tuskin tarvitset muutenkaan pyykin pesemistä.

Vaatteet ja omat hygieniavälineet ovat riittävät. Näiden lisäksi viihdykettä, kuten oma tabletti tai läppäri voi tulla silti välillä hyvin käyttöön.


Kokonaisuudessaan, Lapinjärvellä oli todella mukavaa. Lapinjärvi on kuntana pieni, mutta Hotelli Hanhi ja vähän pitemmällä sijaitseva kirkonkylä tarjosivat hyvät kävelykohteet, kun mieli teki liikkua ja vierailla uusissa maisemissa.

Ohjelma oli monipuolista, todella opettavaista ja itselle oikein hyödyllistä. Uudet kaverit olivat mahtavia ja heidän kanssa ollaan yhä yhteyksissä.

Siviilipalveluksen koulutusjakso on monelle alkuun mysteeri, mutta hyvällä fiiliksellä sen käydessä läpi sitä jää jopa kaipaamaan. Onnea kaikille Lapinjärven maisemiin matkaaville siviilipalvelusmiehille!

Joni Ojala