Oppimalla politiikkaan

Blogi

Ajatuksia poliittisesta päätöksenteosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.


Hetkeen ei ole pelottanut yhtä paljon, kuin nyt

Tänään on lauantai 8.4.2017. Palasin juuri Klaukkalasta Vihreitten teltalta, jossa kävin moikkaamassa tuttuja ehdokkaita, joita voin onnella kutsua ystävikseni.

Kuuntelin matkalla erään vanhan ystäväni tekemää "Kuntavaalit for dummies" radiolähetystä, jossa keskusteltiin kuntavaaleista ja niihin liittyvistä asioista. Studiossa oli jopa vieraana puoluetoverini Antti Lehto. 

Tänään on viimeinen päivä, jolloin kuntavaaleihin voi vielä vaikuttaa. Huomenna äänestetään ja ilta kahdeksalta alkaa tuloksia tulemaan julki. En ole pelännyt pitkään aikaan yhtä paljon, kuin nyt.

Miksi vaalitulos pelottaa? 

Oma kuntavaalikampanjani on mennyt hyvin ja olen saanut tuotua itseäni hyvin esille. Olen saanut paljon hyvää palautetta ja kuullut jatkuvasti kommentteja esiintymisestäni ja mukavasta tavastani puhua yleisölle. Vaalikonevastaukset ovat kuulemma olleet asiallisia ja kirjoitukseni fiksuja.

Muita nuoria kuultaessa useat sanovat, että tottakai pääsen sisään ja tottakai minulla on valtuustopaikka valmiina. Aktiivisuuteni kunnallisessa päätöksenteossa on ollut suurta ja se tiedetään, mutta valitettavasti vaaleissa se aktiivisuus ja osaaminen ei ratkaise sisäänpääsyä.

Äänet ratkaisevat ja pääsääntöisesti nuorten äänistä riippuminen on mahdollinen uhka huomisia tuloksia ajatellen. Nuorten äänestysprosentti oli Nurmijärvellä eduskuntavaaleissa n. 45%, eli yli puolet jättivät äänestämättä. Mitä tapahtuu, jos jälleen alle puolet nuorista äänestää? 

On ainutlaatuinen tilaisuus olla 19-vuotiaana ehdolla kuntavaaleissa kotikunnassaan, jossa on asunut ja saanut elää. Tätä tilaisuutta ei tule enää uudestaan samalla tavalla.

Jos ääniä ei tule tarpeeksi, voi vain todeta pelitermein että gg, good game, eli hyvä peli. Päätöksentekoon ei pysty enää oikein vaikuttamaan, nuorisovaltuuston ollessa osaltani historiaa. Vika ei kuitenkaan ole paikallisissa nuorissa, vika on itsessäni, sillä en pystynyt tuomaan itseäni esille tarpeeksi. En pystynyt tarjoamaan tarpeeksi suurta luottamusta paikallisille nuorille ja näin jälkeen päin sille ei vain voi mitään.

Toivotaan kuitenkin parasta, pelätään pahinta. Kuntavaalit ovat ainakin vähimmillään olleet uskomaton kokemus itselleni, josta tulen saamaan irti paljon. Jos kuitenkin ennakkoäänestyksessä et vielä käynyt, suosittelen vahvasti suuntaamaan huomenna omalle äänestyspaikalleen ja kirjoittamaan ehkä äänestyslippuun numeron 91!

Joni Ojala