Oppimalla politiikkaan

Blogi

Ajatuksia poliittisesta päätöksenteosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.


Ajatuksia Nurmijärven vaalipaneeleista

Tämä viikko on ollut vähintäänkin täynnä ohjelmaa. Kiersin puhumassa neljässä eri vaalipaneelissa, kolmessa eri taajamassa. Matkalla tuli tavattua paljon uusia ihmisiä ja tutustuttua paremmin jo vanhoihin tuttuihin.

Maanantaina aloitin viikon osallistumalla Nurmijärven Yhteiskoulun lukion vaalipaneeliin. Rakas kotikouluni on tullut näiden kuuden ja puolen vuoden aikana vähintäänkin tutuksi ja juhlasalin lavalla kipuaminen tuntui jo tutulta ja turvalliselta. Paneelissa oli mukana yhdeksän ehdokasta ja keskustelu oli antoisaa.

Erikoisin asia yhteiskoulun paneelissa oli, että tässä syntyi eniten sanaharkkaa. Muut paneelit pysyivät suhteellisen rauhallisina, mutta tässä paneelissa Kokoomuksen Outi Mäkelä ja SDP:n Juha Peltonen ottivat kunnolla yhteen HSL-kysymyksen myötä. 

NYKin paneeli sisälsi eniten erilaisempia kysymyksiä, ollen pääosin oppilaiden kysymyksistä rakennettu. Paneeli oli mukava ja erityisesti toinen nuori ehdokas, Vihreiden Venla Tiilikainen oli ihana lisä panelisteissa.

Tiistaina kunnantalolla järjestettiin Nurmijärven kunnan ja Nurmijärven Uutisten virallinen vaalipaneeli, joka striimattiin verkkoon ja videoitiin. Tämä oli selvästi paneeleista virallisin ja kysymykset olivat huomattavasti teknisempiä ja tarkempia, kuin muissa. 

Ainoa ikävä asia paneelissa oli penkkien korkeus, niiden ollessa korkeat jakkarat, jotka jättivät pöydät polviemme alapuolelle. Erityisesti ongelmia tämä toi silloin hameessa paikalle saapuneelle Outi Mäkelälle, joka joutui kiinnittämään huomiota puheen lisäksi istumisasentoonsa.

Keskiviikkona suuntana oli Rajamäki, missä Rajamäen kyläyhdistys järjesti paneeleista "rennoimman", ainakin tunnelmaltaan. Esittelyjen jälkeen ensimmäinen tehtävä oli nimittäin piirtää tulevaisuuden Rajamäki ja tehtävän aikana muistin, miksi valitsin koulussa musiikin aina kuvaamataidon tilalle. No, piirustuksesta tuli ihan hyvä ja siinä painostin erilaista ja eri kokoista asumista, hyviä kulkuyhteyksiä niin busseilla, kävellen, autolla, kuin pyörälläkin.

Rajamäen paneelissa ihmisiä kiinnosti erityisesti oman kotikylänsä tulevaisuus ja sen tulevat muutokset, kuten uusi asuinalue ja iso liikerakennus. 

Torstaina pääsin kaikista kovimmalla innolla odotettuun Nurmijärven Nuorisovaltuuston järjestämään paneeliin Klaukkalassa. Paneeli oli tiivis, kymmenen ehdokkaan täyttäen pöydät pikaisesti. Aiheet pyörivät erityisesti nuoriin liittyvissä asioissa, joissa sain puhuttua hyvin ja tuotua esille uusiakin asioita, mitä aiemmissa paneeleissa ei ollut saanut sanottua. Klaukkalaan alueena liittyviä kysymyksiä oli myös paljon ja talousasioissa Kokoomuksen Petri Vaulamo ja Keskustan Kirsti Handolin pysyivät hyvin linjoissaan, Kristillisdemokraattien pirteän Johannes Haapalaisen luodessa välillä piikitteleviäkin kommentteja hallituspuolueille.

Kokonaisuutena paneelit olivat todella silmiä avaavia ja asioita hyvin selittäviä. Erityiskiitokset pitää antaa ainoina ehdokkaina kunnassa oleville Timo Auviselle (Itsenäisyyspuolue) ja Juha Kipinälle (Piraattipuolue). Heillä ei ole vaaliliittoja ja realistiset mahdollisuudet valtuustopaikasta ovat hyvin pienet. Molemmat miehet osoittautuivat kuitenkin todella ystävällisiksi, osaaviksi ja aktiivisiksi ehdokkaiksi. Toivon todella, että tapaamme jälleen joskus, vaikka ajatukset eroavatkin joissain asioissa.

Suurin negatiivinen asia mikä mieleen painui, oli yleisöjen yksitoikkoisuus. On ilo, että kunnan asukkaita kiinnostaa paneelit, mutta valitettavasti suurin osa osallistujista oli toisia ehdokkaita, jotka ovat joka tapauksessa äänestämässä itseään näissä vaaleissa.

Poikkeus kuitenkin löytyi, kun Klaukkalan paneelin jälkeen istuin kotona sängylläni ja huomasin Facebookissa ilmoituksen. Eräs vanhempi mieshenkilö oli ottanut sivulleni yhteyttä, kertoen olleensa vakuuttunut esiintymisestäni kaikissa paneelissa, jotka hän oli käynyt katsomassa. Olin täysin otettu tästä, sillä en uskonut pystyväni osoittamaan osaamistani ja potentiaaliani kunnolla muille, kuin nuorille. Hänen viestinsä saivat uskomaan jälleen valtuustopaikkaan ja sen todelliseen mahdollisuuteen. 

Toivottavasti näitä ihmisiä on enemmänkin, joihin nuori ja asiantunteva ehdokas puree!

Joni Ojala