Oppimalla politiikkaan

Blogi

Ajatuksia poliittisesta päätöksenteosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.


Suurin osa kuntavaaliehdokkaista uskoo HSL:n ihmeeseen

On erikoista, että HSL-jäsenyys tuntuu suurimmalta osalta Nurmijärven ehdokkaista yhä paremmalta vaihtoehdolta nykyiseen ELY-keskuksen malliin. Tästä uutisoi Nurmijärven Uutiset lauantaina 18.3. En tiedä perustuuko ajatus kuulopuheisiin ja ajatukseen ison julkisen liikenteen järjestäjän paremmuudesta, mutta faktoihin se tuntuu harvemmin perustuvan.

Pyrin siis nyt listaamaan faktat HSL-jäsenyydestä. Muistakaa, että tämä on oma tulkintani perustuen täysin samoihin tietoihin, jonka perusteella tekninen lautakunta hylkäsi ehdotuksen. 

Plussat:

 • Enemmän linjoja
  • Erityisesti Klaukkalan tarjonta kasvaa
 • Nopeampi pääsy Kivistöön
 • Helsingin sisäinen liikenne samalla lipulla
 • "HSL-jäsenyys" paremmaksi kunnan imagolle
 • Kuluttajalle vain yksi kortti
 • Kuukausilippu Vantaalle halvemmalla
 • Kertalippu Rajamäeltä halvemmaksi

Miinukset:

 • Enemmän liityntälinjoja, joista tilastollisesti nurmijärveläiset eivät pidä
  • Erityisesti Rajamäki ja pienemmät taajamat kärsivät suorien linjojen poistumisesta
 • Liikenne Kamppiin vähenee
 • Helsingin sisäinen lippu ei ole vaihtoehto, vaan pakollinen lisä, vaikkei sitä tarvitsisi
 • Kalusto on vielä mysteeri
 • Kaksi erillistä korttia ihmisille, jotka tarvitsevat myös HSL-lipun
 • Kunnan sanavalta julkista liikennettä koskien lähes mitätön
 • Kuukausilippu Helsinkiin kallistuu
 • Kertaliput Klaukkalasta ja kirkonkylältä kallistuvat

Omasta mielestäni miinukset ovat valitettavasti suuremmat, eikä HSL-jäsenyys ole selvästi parempi vaihtoehto. Äänestäessä kuntavaaleissa 2017 Nurmijärvellä kannattaa varmistaa, ymmärtääkö äänestäväsi ehdokas julkisen liikenteen tilan ja mitkä ovat molempien puolien hyödyt ja haitat.

Molemmissa vaihtoehdoissa on puolensa ja toiselle sama asia voi olla hyödyllinen, toiselle haitallinen. Kunnanvaltuutettujen pitää siis osata katsoa tätä laajemmasta näkökulmasta, kuin mitä itse kokevat tai mitä oman kotikylänsä ihmiset kokevat.

Allekirjoittanut on Liberaalipuolueen kuntavaaliehdokas nro. 91, joka uskoo, että yhteistyössä ELY-keskuksen ja Nurmijärven linjan kanssa tulemme kehittämään paikallista julkista liikennettä paremmaksi, kuin mitä se tänä päivänä on. Julkinen liikenne on yksi tärkeimmistä asioista, mitä kunnan tulee painottaa jatkuvasti paremmaksi, jotta Nurmijärvi nähdään houkuttelevana vaihtoehtona asumispaikaksi uudelle, muuttavalle ihmiselle.

Joni Ojala