Oppimalla politiikkaan

Blogi

Ajatuksia poliittisesta päätöksenteosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.


Nurmijärven nuorille politiikkaa?

Kesäloma lähestyy loppuaan viikko viikolta. Allekirjoittanut palaa lukion penkille 10. elokuuta suorittamaan viimeisiä kursseja, sekä valmistautumaan viimeisiin ylioppilaskirjoituksiin.
Aloitin kesällä blogini ja olen joutunut liian monena päivänä toteamaan, että tänään ei vain jaksa kirjoittaa jo suunniteltuja tekstejä kuntoon. Nyt kuitenkin uuden tuttavuuden Liberaalipuolueen piireistä innoittamana, kirjoitan tämän tekstin kuntoon.


Nuorisovaltuuston ollessa kesälomalla on ollut jopa outoa jättää hyvästit muutaman kuukauden ajaksi nuorten keskeiselle politiikasta keskustelulle.
Nuorisovaltuusto loisti siinä, että jokainen nuori, vähemmän tai enemmän kiinnostunut, sai kuulla ja oppia uutta päätöksenteosta ja yhteiskuntaa pyörittävästä politiikasta. Ajatuksia, aatteita ja mielipiteitä riitti joka suuntaan ja nuorten keskeinen keskustelu oli todella antoisaa ja silmiä avaavaa.
Samalla on kuitenkin myös useita nuoria, jotka eivät hakeutuneet alun perinkään nuorisovaltuustoon, eivätkä ole saaneet tilaisuutta samanlaiseen politiikan seuraamiseen.

Muun muassa oman koulumme opiskelijakunnanhallitus (OPKH) innostui käymään useampaankin kertaan tulisia poliittisia keskusteluja erinäisistä aiheista, jotka liittyivät paikalliseen päätöksentekoon ja nuorten mielestä vääriin (tai oikeisiin) päätöksiin. Opiskelijakunnan hallituksesta kuitenkin minä olen ainoa, joka on samalla mukana nuorisovaltuustossa. Se on harmi.

Kuntana Nurmijärvi on suuri, mutta poliittiset puolueet eivät loista paikallistasolla yhtä lailla täällä, kuin suuremmissa kaupungeissa.
Yhdelläkään poliittisella puolueella ei paikallistasolla ole omaa nuorisosiipeä ja perinteiset paikallispuolueet eivät houkuttele nuoria kovin helposti liittymään toimintaansa.
Puolueet keräävät kuitenkin paljon näkyvyyttä monissa ulkoilmatapahtumissa, kuten Rajamäki ja Klaukkala -päivillä. Nurmijärven markkinat ovat myös merkittävä tilaisuus.
Valitettavasti juuri nämä ovat tapahtumia, jossa nuorten aktiivisuus on lähes nollassa ja ikäjakauma on tasoa >40v tai <8v. Internetistä on myös turha kaivaa tietoa, sillä lähes kaikkien paikallispuolueiden sivut ovat kuin 80-luvun lopulta, eivätkä ne varmasti innosta yhtäkään nuorta painamaan "liity" nappia.

Nuoria karsii myös suuresti se, että useat lähtevät jo peruskoulun jälkeen opiskelemaan suurempiin kaupunkeihin, kuten Vantaa, Helsinki ja Hyvinkää. Näiden alueiden nuorisopoliittiset tahot ovat huomattavasti helpommin lähestyttäviä ja paljon, paljon paremmin nuoria lähestyviä.

Tunnen paljon ihmisiä, jotka olisivat varmasti olleet valmiita osallistumaan innolla poliittiseen keskusteluun ja nuorten keskeiseen tapahtumaan, missä ajatuksia voisi rohkeasti tuoda esiin ja oppia niistä uutta. Mahdollisesti jopa luoda vahvaa pohjaa omille aatteilleen ja ajatuksilleen?
Osa paikallisista nuorista osaisi heti sanoa puolueen jota kannattaisi tai jo kannattaa.
Mutta liian moni luovuttaa jo kättelyssä ja toteaa, että politiikka on tyhmää. Se nimittäin ei ole, eikä siihen pintapuolin perehtyminen ole ollenkaan haitaksi, enemmänkin suuresti hyödyksi.

Joni Ojala