Oppimalla politiikkaan

Blogi

Ajatuksia poliittisesta päätöksenteosta ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta.


2017 on täydellinen vuosi nuorille ehdokkaille Nurmijärvellä

Paikallisista uutisista saattoi huomata 16.1. julkaistussa tekstissä, että Nurmijärven kunnanvaltuusto on menettämässä suuren joukon pitkän linjan paikallispoliitikkoja. Merkittävimmin häviön kokevat entisten valtuutettujen osalta Keskusta, Perussuomalaiset ja Vihreät.
Keskusta menettää kolmesta eniten ääniä saaneesta päättäjästään kaksi, joista erityisesti kunnanvaltuuston puheenjohtajan menettäminen on merkittävä.
Perussuomalaiset menettivät puolueen suurimman ääniharavan Jussi Niinistön, joka pois muuttaessaan vei puolueelta seuraavissa vaaleissa pois n. 800 lähes varmaa ääntä.
Vihreät menettävät viidestä nykyisestä valtuutetustaan kolme, joka tarkoittaa vihreille suurta epävarmuutta tulevien paikkojen määrästä, mutta samalla avaa uudet mahdollisuudet usealle uudelle paikalliselle vihreälle.
Kokoomus menettää jo useamman vuosikymmenen valtuustossa istuneen Kaisa Suomisen, mutta suurin osa valtuutetuista aikoo yrittää jatkaa taivaltaan vielä ensikerralla.
RKP, Kristillisdemokraatit ja Vasemmistoliitto tulevat jatkamaan aiempien ehdokkaiden lähtiessä ainakin ehdolle.
Merkittävä voittaja tulevia vaaleja lähestyttäessä on Nurmijärven SDP. Demareiden paikallisjaosto on kerännyt hyvin näkyvyyttä paikallisissa tapahtumissa, eikä yksikään aiemmista valtuutetuista ole ilmoittanut luopuvansa mahdollisesta seuraavasta kaudesta. SDP:n tämän hetkinen oppositiovaikutus saattaa auttaa myös kuntavaaleissa, mutta Nurmijärven kaltaisessa kunnassa puolueitten tukeminen on ollut päässä jo iät ja ajat, eikä puolueen vaihtaminen ole aina yleistä.

Olen itse lähtemässä ehdolle kuntavaaleissa, jotka järjestetään 9. huhtikuuta 2017. Tulen kirjoittamaan tästä myöhemmin ja laajemmin, mutta nyt haluan keskittyä vain yhteen asiaan. Se on nuorten ehdolle lähtö tulevissa kuntavaaleissa ja heidän lähes ainutlaatuisesta tilaisuudesta päästä näkyviin normaalia paremmin.

Miten tämä kaikki sitten liittyy nuoriin? Keski-iältään hyvin korkea kunnanvaltuusto ei ole sisältänyt nuoria erityisemmin koskaan. Yksi merkittävä tekijä on nuorten ehdokkaiden epävarmuus kunnassa pysymisestä. Nurmijärvi ei ole helpoin paikka elää nuoren aikuisen elämää koulujen ja töiden ollessa muualla ja asumisen ollessa suhteellisen kallista.
Äänestäjäkunnan ollessa perinteisesti vanhempaa väestöä, nuorten äänestysaktiivisuuden madellessa pohjamudissa, ei nuorten ole helppo päästä pitkälle. Harvempi meitä vanhempi on valmis jättämään viimeiset 10 vuotta tukemansa kivan naapurin kaiman tuttua, jonka ehdokkuus on jo itsestäänselvyys.

Useamman vanhan edustajan poistuessa äänestyslistalta, avaa se kuitenkin suuren aukon nuorille osoittaa kykeneväisyyteensä paikallisessa päätöksenteossa. Vaikka Nurmijärvellä asiat ovatkin pitkään sujuneet hyvin, virheitä tehdään aina ja epäkohtia on helppo löytää. Näiden virheiden ja epäkohtien korjaaminen on yksi tärkeimmistä asioista paikallispolitiikassa, jotta kunnasta saadaan juuri sellainen, kuin sen asukkaat tahtovat siitä.

Kaikki eduskuntapuolueet, sekä pienpuolueet, kuin Liberaalipuolue etsivät uusia ehdokkaita listoilleen. Paikallisille vaikuttajille ongelmaksi syntyy ainoastaan fakta, ettei kiinnostuneita nuoria ole helppo löytää. Lähes jokainen nuorisovaltuuston jäsen, joka on käynyt tilassa, missä paikallispoliitikkoja liikkuu, on pyydetty mukaan ehdokkaaksi. Minua on pyydetty kaikista muista eduskuntapuolueista, paitsi RKP:stä, Vasemmistoliitosta ja Perussuomalaisista.

Mikäli olet vähääkään paikallisesta päätöksenteosta kiinnostunut ja 18 vuotta vaaleihin mennessä täyttänyt nuori, lähde mukaan. Puolueen päättäminen ei ole lopulta hankalaa ja useampi paikallispuolue ottaa listoilleen myös sitoutumattomia ehdokkaita.
Minua voi henkilökohtaisesti lähestyä asian tuumin, sillä olen enemmän kuin innostunut auttamaan nuoria lähtemään mukaan tälle tulevalle koitokselle, jota kuntavaaleiksi kutsutaan.

Puolueista ja niiden kuntavaaliohjelmista löydät helpoiten tietoa näistä linkeistä:
Kokoomus
Keskusta
SDP
Perussuomalaiset
Vihreät
Kristillisdemokraatit
RKP
Vasemmistoliitto
Pienpuolueista suosittelen kysymään henkilökohtaisesti ;)

Joni Ojala